Специални Програми и Терапии

Резиденция Момино създава условия и реализира програми за организиране на занимания и дейности на нашите жители според индивидуалните им възможности и заявени интереси. Нашите специални програми и различни терапии подобряват тяхното физическо, психично и емоционално благосъстояние, поддържат тяхната автономност и им предоставят възможности за социално включване.

  • Ерготерапевтичната практика в Резиденция Момино се стреми да възвърне самостоятелността и независимостта на възрастните хора в дейности от ежедневието. За да направи план за действие в посока подкрепа и терапия, нашия ерготерапевт разглежда всеки един елемент от взаимодействието между личността, средата и дейността. Целта е да развие, възстанови или поддържа дейности от ежедневието, които са важни за вашите близки.

Когнитивната стимулация несъмнено е мощен инструмент за работа с човешкия мозък с който се постигат страхотни резултати. Програмата насърчава умствена и физическа ангажираност и постоянно чувство за самоуважение и лично достойнство, като същевременно насърчава независимостта. Тази терапия ще помогне на вашите близки за по-бързото възстановяване от напрегнатото ежедневие и неговите последици, ще подобри концентрацията на вниманието, паметта и творческото им въображение.

Доказано е, че музиката стимулира естественото състояние на тялото “да се чувства добре” органически. Музикотерапията се приема и като психотерапевтичен подход, при който музиката и се прилага за целенасочено медитиране на връзката тяло-разум-емоция, в процеса на преживяване и осъзнаване, с цел зареждане с положителна емоция, подпомагане оздравяването, както и развитието на човека. Като стимулиращ резултат вашите близки ще усетят подобряване на кръвообръщението, стабилизиране на кръвното налягане, пулса, дишането и стойката на тялото.

Арт терапията е вид психотерапевтична терапия, която дава възможност за участие в творческо, невербално изразяване чрез използване на художествени материали. Нашия арт терапевт ще използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве на любимите ви хора.

Науката вече доказа това, което мнозина отдавна знаят: градинарството е чудесно средство за подобряване на физическото ни здраве и психическо благополучие. Факт е, че градинарска терапия в нашия Дом за Стари Хора намалява нивата наболка и стрес, подобрява вниманието, засилва имунната система и дава чувството за надежда на нашите жители.

Занимателната трудотерапия в нашия Дом за Възрастни Хора цели изграждане на умения за преодоляване на трудности от ежедневието. Чрез използване на различни дейности от приложно-художествен характер – моделиране, бродерия и други, нашия трудотерапевт стимулира нервно-психичния тонус, създава приятни емоции, за да запълни смислено свободното време на вашите близки.